Hastighedsoptimering

I takt med at langt de fleste købsrejser og informationssøgninger starter på Google, har søgemaskinen et stort fokus på, hvordan hjemmesiderne tilpasser sig brugernes adfærd. Et af de fokuspunkter, som Google slår ned på, er hjemmesidens hastighed. Derfor er det også et vigtigt parameter, som optimeres på, når man arbejder med teknisk SEO. Hastighedsoptimering er afgørende, hvis din side er langsom, da du i værste fald kan gå glip af høje rangeringer, relevant trafik og omsætning i sidste ende.

Hastigheden er vigtig for brugeren

Hastigheden på hjemmesiden – også kaldet page speed – handler ganske enkelt om, hvor hurtigt siden loader og reagerer, når brugerne klikker sig rundt. Jo langsommere hjemmesiden er, desto større tendens er der for, at Google nedprioriterer siden. Det sker af den simple grund, at undersøgelser viser, at en bruger har større tilbøjelighed til at forlade websitet igen inden for 3 sekunder, hvis ikke siden er færdig med at loade.

Der er stor forskel på, om en hjemmeside loader meget langsomt, super hurtigt eller et sted midt imellem – og det er den hastighed, der bliver brugernes førstehåndsindtryk. Derfor skal den gerne være så hurtig, at de besøgende slet ikke bemærker det. Der findes flere forskellige metoder til at teste dit website, men ved at bruge Googles eget hastighedsværktøj – PageSpeed Insights og gtmetrix – får du hurtigt et overblik over den nuværende status. Dermed får du samtidig indblik i, hvad ud kan gøre bedre i prioriteret rækkefølge for at gøre dit website hurtigere.

Typiske fejl for din hastighed

Der findes mange forskellige årsager til dårlig hastighed på din website. Det er nogle af de fejl, vi retter og optimerer på, når vi arbejder SEO i med de bagvedliggende, tekniske strukturer. Her er en top tre over de fejl, vi oftest ser:

Langsom server

Hvis din server er langsom, er det næsten ligegyldigt, hvor godt du har optimeret din hjemmeside, fordi serveren ikke giver brugeren lov til at hente elementerne hurtigt nok. Derfor er det en god idé at have en server, der kan skabe et fornuftigt fundament for din hjemmeside – og dermed dens hastighed.

Filstørrelser på billeder

Tager du et billede med et spejlrefleks kamera og lægger det ind på hjemmesiden som et almindeligt billede i konteksten, vil du med stor sandsynlighed få brugeren til at hente meget mere data, end der er nødvendigt. Der findes flere softwares til at weboptimere og tilpasse dimensioner af billeder, hvis der er tale om et større album. Ellers er der altid Photoshop, som har en ”save for web” funktion, hvor billedet gemmes i en betragtelig lavere filstørrelse.

Mange CSS-filer

CSS er nødvendigt for at få dit website til at fremstå flot, dynamisk og responsivt. Men har du oprettet eksempelvis 20 mindre CSS-filer, der alle loader kode, vil hjemmesiden være længere om at loade. Det løses forholdsvis nemt ved at fusionere disse CSS-filer til én større fil. Bemærk: Kaster du dig ud i fusionering af CSS-filer, skal du være opmærksom på den nuværende rækkefølge af filerne, da det kan spille en rolle ved loading af en URL.